Αθήνα η κλασσική…

Λίγα λόγια
Σύμφωνα με την μυθολογία ο βασιλιάς Κέκροπας βασιλιάς της Αθήνας με μορφή μισή ανθρώπου και μισή φιδιού καλέστηκε να αποφασίσει ποιος από τους θεούς θα ήταν προστάτης της πόλης που κυβερνούσε. Ο Ποσειδώνας και η Αθηνά θα έκαναν ένα δώρο ο καθένας τους στο βασιλιά και προστάτης θα αναδεικνυόταν όποιος έκανε το καλύτερο δώρο. Ο Ποσειδώνας με την τρίαινα του σχημάτισε ένα αυλάκι ως δώρο ενώ η Αθηνά με το δόρυ της μια μικρή ελιά. Ο Κέκροπας όρισε προστάτιδα της πόλης την Αθηνά αφού εντυπωσιάστηκε από την ελιά. Κατά αυτόν τον τρόπο πήρε η πόλη της Αθήνας το όνομά της από τη θεά Αθηνά. Λέγεται επίσης ότι ο Ποσειδώνας θύμωσε τόσο ώστε να καταραστεί την πόλη να μην έχει νερό και από τότε η Αθήνα αντιμετώπιζε πρόβλημα λειψυδρίας.

Η πόλη άκμασε κατά την κλασική περίοδο όπως μαρτυρούν τα μεγαλειώδη αρχαία μνημεία. Η σταδιακή παρακμή της Αθήνας διακόπηκε απότομα στις αρχές του 19ου αιώνα. Το 1831, η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και άρχισε να αναπτύσσεται. Στις μέρες μας, η πόλη αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας.

Πού να πάτε
Η Αθήνα φιλοξενεί αμέτρητα μουσεία και εκθεσιακούς χώρους που αξίζει να επισκεφτείτε. Κατά την περιήγησή σας στην πόλη, επισκεφτείτε το Μουσείο της Ακρόπολης που φιλοξενεί ευρήματα αποκλειστικά από τον χώρο της Ακρόπολης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με εκθέματα του Κυκλαδίτικου πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο που είναι αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική τέχνη.

Αξίζει να δείτε
Αναμφισβήτητα, ο ναός του Παρθενώνα αποτελεί το πιο διάσημο μνημείο της πόλης. Ο ναός βρίσκεται στην κορυφή του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μοναδική του αρχιτεκτονική. Στις υπώρειες της Ακρόπολης τοποθετούνται σημαντικά αρχαία μνημεία όπως η Αρχαία Αγορά, ο ναός του Ηφαίστου (Θησείο), το Ηρώδειο, οι Στύλοι του Ολυμπείου Διός κ.α.

Τι να κάνετε
Στην Αθήνα μπορείτε να περπατήσετε στο κέντρο της πόλης στην Πλατεία Συντάγματος. Ο πιο διάσημος δρόμος για να κάνετε τις αγορές σας είναι η πεζοδρομημένη οδός Ερμού. Στο τέλος του δρόμου βρίσκεται το Μοναστηράκι που προσφέρεται για καφέ, ποτό ή φαγητό καθώς και την αγορά σουβενίρ από τα αμέτρητα καταστήματα της περιοχής.
Περιηγηθείτε στα στενά δρομάκια του Ψυρρή και κατόπιν στο Θησείο ή την Πλάκα όπου θα θαυμάσετε τη νεοκλασική Αθήνα.
Κατά τη διαμονή σας στην πόλη θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε εξαιρετικά πιάτα με κοσμοπολίτικες επιρροές!

Leave a Comment